Elin Blom kliver ombord på Unicus i rollen som konsultchef i Malmö. Hon kommer från försäkringsbranschen där hon arbetat med försäljning och ledarskap. Hon har en examen i beteendevetenskap från Lunds universitet och trivs bäst när hon får skapa förutsättningar för människor att lyckas. 

Hej Elin och välkommen till Unicus. Du har pluggat i Lund, och nu startar du upp vårt Malmökontor. Men du är uppvuxen i Västergötland. Berätta!

– Ja, jag är uppvuxen i Varnhem som är en liten ort som ligger mitt emellan Skövde och Skara. Redan under studietiden knöt jag en kontakt med Malmö då jag pendlade hit för att jobba extra. När jag tagit examen fortsatte jag att jobba i Malmö och det blev naturligt att flytta hit. Jag trivs bra och känner mig hemma här.

Vad gjorde du på ditt tidigare arbete?

– Jag började jobba på Länsförsäkringar under studierna och fick en heltidstjänst när jag tog examen. Under årens lopp har jag haft olika roller inom sälj, service och ledarskap. Från början var jag oerhört resultatorienterad, och i efterhand skojade mina kollegor om att de inte lärde känna mig första halvåret eftersom jag bara fokuserade på försäljningen. Men så småningom landade insikten att det är viktigt, och framförallt roligare, att ha ett bra team runt sig och att vara delaktig i en kultur och miljö som är gynnsam för människorna.

Kan du lyfta fram någon annan värdefull lärdom från din tid på Länsförsäkringar Skåne?

– Det är ett stort företag och jag har lärt mig att det går att driva igenom saker jag tror på om jag behåller mitt driv och lägger till en portion tålamod. Jag har också varit med i en stor satsning och startat upp ett nytt team, och vet att jag trivs bra med att kasta mig ut i det okända.

Du har jobbat med sälj och har många års erfarenhet av ledarskap, men nu kliver du in i en för dig helt ny bransch. Hur känns det?

– Först och främst väldigt roligt, men också utmanande och en chans för mig att lära mig massor. Både om IT-branschen och om företagsförsäljning. Unicus tydliga koncept kommer underlätta för mig att snabbt komma på banan och som person sporras jag av en spännande utmaning.

Unicus är på många sätt ett helt vanligt företag, men vi har inkludering och mångfald i vårt DNA. Hur påverkar det dig?

– Det ledde till att jag sökte jobbet trots att jag egentligen inte letade efter nytt jobb. Jag kunde helt enkelt inte låta bli. Jag har en orubblig passion att bidra till ett bättre och mer inkluderande samhälle och för mig kan ingenting vara mer motiverande än det. Jag har två syskon med olika autismdiagnoser så jag är väl införstådd med hur utmaningen kan se ut. Jag vet också hur stor skillnad en till synes liten anpassning kan göra, och hur omgivningen kan vara helt avgörande för att en person ska komma till sin rätt

Under rekryteringsprocessen fick du svara på ett frågebatteri som väger tyngre för oss än CV och personligt brev. Vi gör det för att rekryteringen ska bli mer inkluderande, hur upplevde du det?

– Det var väldigt bra. Jag kände att jag kunde jag utveckla det som är mina starka sidor och hur jag kommer att tackla olika utmaningar utifrån min erfarenhet och personliga egenskaper. En mer komplett bild av mig kom fram och jag kände att jag kom till min rätt. Sett från andra hållet gav det mig en upplevelse av att Unicus lever sina värderingar i rekryteringsprocessen.

Du är musiker, berätta!

– Jag började spela piano när jag var fyra år och gick musikgymnasium. Under några år efter gymnasiet var jag med i ett coverband och vi spelade publikfriande låtar på allt från bröllop till 50-årsfester. Det var kul, men hårt arbete. Ofta fick vi åka långt och köra hem med skåpbilen mitt i natten. Som kuriosa kan jag berätta att jag har varit med och spelat med ett band i TV-programmet Talang i direktsändning med en miljon tittare.