I den här artikeln presenterar vi Knut Gundersen. Han är en av våra duktiga testare, och för att lära känna honom lite bättre bad vi honom att svara på ett gäng av våra nyfikna frågor.

Hej Knut! Om du hade kommit med en instruktionsbok, vad hade det stått i den?

– En kopp kaffe på morgonen är en väldigt bra start, men för att kroppen ska må bra är det bäst att varva med vatten under dagen! Det är också bra att veta att jag tycker om att umgås och prata, men att jag kan bli tyst i ett lite större sällskap. Jo, och så gillar jag ordning och reda!

Vad uppskattar du särskilt mycket hos en riktigt bra kollega?

– Oavsett om det gäller vänner eller kollegor så tycker om människor jag kan lita på. Som person är jag väldigt öppen med vem jag är och hur jag mår och det är skönt att veta att det jag berättar stannar hos den jag pratar med. Jag gör också mitt bästa för att vara en god vän till mina kollegor.

Det sägs att personer med asperger ofta har specialintressen.

– Jag är väldigt konstintresserad. Mitt intresse väcktes när jag som ung ingenjör jobbade i Mannheim i Tyskland och gick på en fantastisk utställning av tysk konst. Sedan dess har det varit självklart för mig att gå på museum när jag är ute och reser, men går även på en hel del utställningar i Sverige. Tänk om Moderna museet hade varit större – jag tycker det är alldeles för litet.

– Jag har också alltid varit intresserad av samhället och näringslivet, och så länge min morbror levde hade vi livliga diskussioner. Han arbetade som pilot på SAS, så många av våra samtal rörde flygindustrin. Efter hans bortgång fortsatte jag samtalen med en vän till familjen som haft ett stort intresse för aktier sedan 70-talet. På senare tid har det blivit en vana för mig att börja morgonen med att bläddra i en dagstidning för att hålla mig uppdaterad.

Kan du peka på något som du just nu upplever som en personlig styrka i rollen som testare.

– Jag har god nytta av min breda bakgrund och har bland annat jobbat som mjukvaruutvecklare. Självklart har jag också nytta av att jobba snabbt och noggrant.

Har du ett drömresmål eller något du tycker är kul att göra på fritiden?

– Jag har varit i Japan flera gånger, men blivit sjuk varje gång. Det hade varit roligt att prova japansk mat på plats i Japan när jag är frisk!

Vilken typ av småmissar som man ser i sin omgivning tycker du är mest störande?

– En grej jag retar jag mig på är när folk inte städar undan efter sig på caféer och restauranger. Överhuvudtaget stör det mig när människor skräpar ner.

Vad är det roligaste med att arbeta som testare?

– Som testare får man en mer komplett helhetsbild av systemet jämfört med om man har ansvar för en begränsad del av mjukvaran. Det gillar jag!

Vad är det svåraste med att arbeta som testare?

– Det är en utmaning att sätta sig in i nya system och det är alltid en tröskel innan man får en bra bild av systemet och förstår förkortningar och systemspecifika begrepp.

Vad tycker du är dagen höjdpunkt på jobbet?

– Ha ha, det är lunchen! Jag ser verkligen fram emot stunden då man sätter sig och äter mat och har en trevlig stund tillsammans. Jag är faktiskt väldigt intresserad av mat, och om jag skulle sadla om och utbilda mig på nytt så skulle jag bli kock.