Hej Simon, du har jobbat på Unicus i snart ett år och har just nu ett uppdrag på SEB. Vad tycker du är roligast i din roll som testautomatiserare och utvecklare?

-Jag tycker om att lösa problem och hitta orsaken till varför något händer. Det är lite som att lägga pussel där varje bit som man lägger gör att man kommer närmare målet. När de sista bitarna faller på plats är det särskilt roligt.

Vilka tre personliga egenskaper tycker du att du har mest nytta av i din yrkesroll?

-För det första är jag noggrann och kan se detaljer och mönster som andra kanske missar. Men samtidigt är det viktigt att inte fastna på detaljerna. Jag är också bra på att undvika subjektiva åsikter utan kan se problem från ett logiskt perspektiv. Om något verkar ologiskt så brukar det bero på felaktiga antaganden snarare än att det faktiskt är ologiskt. Den tredje egenskapen jag har god nytta av är att jag är metodisk. I det här jobbet är det viktigt att var metodiskt, och skapa ”checklistor” om man behöver göra saker flera gånger, annars är det lätt att man glömmer något eller missar någon detalj.

Vad tycker du är arbetsdagens höjdpunkt?

-Jag gillar lunchen, dels för att det ger ett avbrott, dels för att vi har bra restauranger här, som lagar god och varierad mat. När jag kommer tillbaka så brukar jag ha ny energi och kan fokusera och se saker som jag missat innan.

Hur tycker du att den perfekta pausen på jobbet ser ut? Vilket är ditt bästa återhämtningstips?

-Jag brukar för det mesta inte behöva pauser för återhämtning, utan när jag känner att jag behöver en paus från den nuvarande uppgiften så växlar jag över till en annan, mindre uppgift. När jag sedan återvänder till den ursprungliga uppgiften så brukar jag kunna se problemet med ”nya ögon”. Om det inte hjälper, eller om jag känner att jag behöver göra något annat, så brukar jag läsa någon bra artikel.

Vad väcker din nyfikenhet, antingen på jobbet eller på fritiden?

-När det visar sig att något inte fungerar som jag tror, eller om ett antagande visar sig vara fel. Det får mig att vilja undersöka varför det är på det sättet och när jag sedan följer ”trådarna” så lär jag mig oftast mycket mer än det som jag först undersökte.

Vad tycker du kännetecknar en riktigt bra kollega?

-Svårt att säga, men skulle säga någon som gillar jobbet, är villig att dela med sig av kunskap och som gärna hjälper till vid behov.

Hur tar du dig till jobbet en vanlig dag och vad brukar du göra under resan?

-Jag brukar resa med buss till jobbet och spenderar gärna den tiden med att läsa. Just nu läser jag fantasyserien ”A tale of the Malazan book of the fallen”.

Har du något tips på en bra serie att streama, en podd eller kanske blogg. Varför tycker du att just den är så bra?

Jag brukar inte titta på serier eller poddar, men jag kan tipsa om sidan LWN.net som jag tycker är väldigt bra. Det är en tidning som fokuserar på Linux och andra opensource-projekt. Den brukar ha väldigt djupgående artiklar som är väldigt lärorika och intressanta.