Hej Filip! Du jobbar på Unicus sedan snart ett år och har idag uppdrag som testare på SVT. Berätta, vad innebär det egentligen att arbeta som testare?

– En testare är lite som en detektiv! Med förstoringsglas i hand utforskar och spanar den, finner ledtrådar och kopplingar för att finna och förebygga brott (nå, buggar).

– Det gäller att tänka i spår som andra inte gör och att undersöka alla möjliga olika scenarier ihärdigt och djupgående. Resultatet av jobbet är en produkt som fungerar så bra som den bara kan.

Vad tycker du är roligast med att jobba som testare?

– För mig är den bästa delen av jobbet att få en snilleblixt och upptäcka något ingen annan ens hade tänkt på. Det är ett kvitto på att mitt jobb som testare gör skillnad.

Hur är du som kollega?

– Som kollega är jag lugn men nyfiken. Jag ställer gärna frågor eller drar vitsar, och är peppad att hjälpa till om någon stött på ett problem. Ibland blir jag socialt utmattad och behöver vara för mig själv.

Vilka egenskaper uppskattar du hos en riktigt bra kollega?

– En riktigt bra arbetskamrat är en som är optimistisk och öppen för nya idéer. Allra mest uppskattar jag förstås någon som är rolig att jobba med!

Vad tycker du om att göra på fritiden? 

På fritiden tecknar jag mycket och jag tycker också om att spela spel och att designa och utveckla spel med andra. Skönast är alltid att spendera fritiden någonstans lugnt och fridfullt, som hemma eller ute på lantstället söder om Stockholm. Bäst mår jag av ljus och att bli kvitt stadens kakafoni och kaotiska sinnesintryck.

Har du något må bra-tips på jobbet?

– Se till att hjärnan får vila, och gör saker som är roliga, intressanta och engagerande!

Hur har ditt liv förändrats sedan du blev anställd på Unicus?

– Anställningen på Unicus har gett mig en stabil tillvaro, och låtit mig jobba med min egen självkänsla och motivation. Dessutom har jag fått tillfälle att hamna på en mycket spännande och trevlig arbetsplats.

Har du någon framtidsdröm?

– Det finns för mycket jag skulle vilja göra! En dag ska jag definitivt skriva en bok.

Har du någon dold talang eller ett fritidsintresse som inte så många känner till?

Förutom teckning och speldesign har jag en bakgrund i teater! Jag är bekväm på scen, och tycker särskilt om improvisationsteater.

Gillar du att läsa böcker? Kan du i så fall ge tips på några som du tycker är läsvärda.

– Mina favoritböcker är de som målar upp en spännande och engagerande värld, och jag gillar även narrativ som gömmer eller förklär information och betydelser. Då får läsaren en aktiv roll i att ifrågasätta, utforska, tolka och diskutera. Det blir mer som en dialog eller en lek mellan boken och läsaren.

Filips boktips:

  • The Lies of Locke Lamora av Scott Lynch
  • The Final Empire av Brandon Sanderson
  • Novellsamlingen The Last Defender of Camelot av Roger Zelazny
  • The Shadow of the Torturer av Gene Wolfe (inte för alla!)