Hej Samuel! Du är en av Unicus duktiga konsulter och har uppdrag på SEB. Du kan väl börja med att berätta vad du helst fyller koppen du har bredvid dig under arbetsdagen med.

– Jag har oftast en kopp vatten på skrivbordet men om jag vill lyxa till det så blir det kaffe med havremjölk, gärna extra mycket!

 Om du har lurar på dig när du jobbar, vad har du i dem?

– Det brukar variera; just nu så lyssnar jag på mycket koreanskt och kinesiskt, men annars så brukar det vara klassisk piano eller instrumental spelmusik. Över lag är det väldigt lätt för mig att bli för distraherad av musiken om en kan hänga med i berättelsen bakom, så brukar lyssna mycket på musik på språk som jag själv inte förstår eller som inte innehåller någon text.

 Vilket är ditt bästa hjälpmedel på jobbet?

– Jag är väldigt ljuskänslig så alla mina olika glasögon har verkligen hjälpt mig. Jag har ett par med vanlig slipning, men även ett par polariserade som jag kan använda vid större presentationer och ett par blåljusreduserande som jag använder framför min egen dator. Det är jätteskönt att kunna sitta och jobba länge utan att behöva bekymra mig om att få ögonmigrän!

Hur är du som kollega? Är du pratsam, hjälpsam, den som analyserar saker i bakgrunden? Eller kanske något helt annat?

– Jag skulle nog vilja beskriva mig som en väldigt hjälpsam, positiv och initiativtagande arbetskamrat med en otrolig teamkänsla. Dessutom tror jag att jag skulle ta hem förstapriset för den mest lunch-entusiastiske på vilken arbetsplats som helst – det är den bästa stunden på dagen.

Kan du peka på något som du just nu upplever som en personlig styrka i rollen som testare.

– Jag jobbar mycket med kravanalysering. Redan innan utvecklarna börjar med sitt arbete sitter jag med kravdokumenten framför mig och sammanställer hur allting hänger ihop. Det innebär att jag ofta hittar saker som inte hänger ihop tidigt, och ger möjlighet för kravare och produktägare att förtydliga saker innan det kommer till utveckling. Dessutom så ger det mig möjlighet att stödja utvecklarna i deras förståelse av kraven, och kan på det sättet minska tiden de behöver lägga på att läsa in sig och ge dem mer tid att koda.

Vad är det roligaste respektive svåraste med att arbeta som testare?

– Det roligaste är definitivt att få arbeta med hela utvecklingskedjan! Det är så kul att få tala med alla chefer, kravare, produktägare, utvecklare och andra testare – en lär sig så himla mycket. Det svåraste är nog att en genom att göra ett bra jobb som testare ”ger andra mer arbete” genom att exempelvis att bedöma att kraven behöver förtydligas eller genom att hitta buggar som behöver rättas.

Kan du rekommendera något TV-program, serie på Netflix eller program på radio. Varför är just det så bra tycker du?

– Det finns så många serier jag gillar, men min favorit måste nog vara Sense8! Den innehåller så många queera karaktärer utan att endast handla om deras queerskap – det är liksom ingen diskussion om hur de är, utan de bara är så. Som transperson själv var det väldigt befriande att kunna identifiera sig med en karaktär som inte konstant behövde försvara sin identitiet för hela sin omvärld.

Vilken typ av småmissar som du ser i din omgivning tycker du är mest störande? Särskrivningar i annonser? Öppettider som inte stämmer, eller kanske att träffa en läkare som kan mindre om din åkomma än du själv?

– Jag tror att det är när folk refererar till mig med fel pronomen. Jag förstår att det händer eftersom vi har en väldigt stark kultur att ”köna” personer baserat på deras utseende i relation till normen, men det är ändå väldigt irriterande.

Om du hade kommit med en instruktionsbok, vad hade det stått i den?

– Skicka ut mig på många promenader och häll alltid extra mycket havremjölk i kaffet! Det är också bra att veta att om jag koncentrerar mig så har jag oftast 120 procent fokus så du behöver nog ge mig en visuell vink om att du vill något – antingen via ett medium som ger en notifiering på skärmen eller att du ställer dig framför mitt skrivbord så att jag ser dig. Jag pratar oftast gärna, men jag kan vara så fokuserad att jag inte märker om du talar till mig.

Vad uppskattar du särskilt mycket hos en riktigt bra kollega?

– Det är viktigt med teamattityt – att en förutsätter att alla gör sitt bästa, men också att en förstår att det är naturligt att inte göra ”rätt” varje gång. Det kommer att bli fel ibland men det löser en som team, inte genom att hitta en syndabock.

Vad tycker du är veckans höjdpunkt på jobbet? Hur känner du då och varför? 

– Det är lunchen – varje dag! God mat ger mig en sån energi, mer än bara i näringsämnen!

Har du ett drömresmål som du ännu inte besökt? Vilket och varför?

– Jag skulle jättegärna besöka Sydkorea, men jag vet inte om jag kommer att faktiskt göra det. I nulägets klimatkris så skulle det krävas ett större skäl, för mig, att åka på en flygresa än bara för turistandets skull.

Vad önskar du att alla visste om neurologisk mångfald? 

– Att det precis som så mycket annat är ett spektrum, och att en inte kan veta allt om en persons neurologiska tillstånd bara genom att studera hur en person beter sig i sociala sammanhang.