Hej Lars, vi vet att du är Unicus grundare, men kan du berätta lite om vad du gör på dagarna? 

-Det varierar väldigt mycket, men numera fokuserar jag mest på att utveckla verksamheten så att vi kan växa och anställa fler konsulter. Vi har exempelvis nyligen startat upp verksamheten i Finland och där är jag med och hjälper till för att de ska komma igång på ett bra sätt. Här är en viktig del att förmedla Unicus-kulturen vidare och att dela med mig av de lärdomar vi gjort genom åren.

Vad är viktigt för att du ska trivas och må bra på jobbet? 

– För mig är det viktigt att jobbet är kul och motiverande, annars förlorar jag mycket av min drivkraft. Så tror jag att det känns för de flesta människor. Jag tänker också att eftersom jobbet är en så stor del av livet så gäller det att ha kollegor som man trivs med och inspireras av, och det har jag verkligen.

Hur skulle du beskriva dig själv som kollega?

– Oj, det var knappast en enkel fråga! Men jag hoppas att jag uppfattas som informell, tillgänglig och öppen för dialog.

Du är född i Sverige och bor i Norge idag. Hur gick det till? 

– När jag pluggade i Karlstad träffade jag min fru Marte, och hon lurade med mig till Norge för tjugo år sedan. Så kort och gott var det kärleken som fick mig att flytta.

Törs man fråga om du fortfarande känner dig mer svensk än norsk? 

– Jag känner mig absolut mest svensk, och jag tror faktiskt att jag uppskattar de svenska traditionerna mer idag än när jag bodde i Sverige. Det handlar inte om att jag inte uppskattar Norge eller de norska traditionerna, jag trivs toppen och norrmännen är underbara, utan jag har förstått att det är vanligt för dem som etablerar sig i ett nytt land att värna sitt ursprung och sina rötter.

Så till den kanske tuffaste frågan: Hur gör du när det är landskamp? 

– När det är landskamp hejar jag alltid på Sverige, vilket kan skapa lite konflikter i familjen när Sverige möter Norge. Men självklart viftar jag med den norska flaggan om Norge möter ett land som inte är Sverige. Mina barn håller på Sverige om det är fotboll eller ishockey, men om Norge och Sverige möts i någon annan sport så är det Norge som gäller.

Finns det någon norsk maträtt som du tycker är fantastisk, och som vi som bor i Sverige kan ha missat? 

– Norge har många fina råvaror, speciellt fisk, och en personlig favorit är Salma laks, som är perfekt att ha i Sushi. Den finns i välsorterade livsmedelsbutiker i Sverige, så testa om du inte redan har gjort det.

Vilken är den vanligaste fördomen vi svenskar har om norrmän?  

– Haha…ja vad kan det vara? En fördom är att norrmän alltid är glada. Det stämmer ofta, men inte alltid

I år firar Unicus 10-årsjubileum. Om vi vrider fram klockan ytterligare fem år. Vilka förändringar i samhället tror och hoppas du har skett då för personer med NPF-diagnoser. 

– Min förhoppning att vi har kommit längre vad gäller vår syn på vilka begränsningar personer med NPF-diagnoser har, och att vi som samhälle har fått upp ögonen för vilken tillgång de kan vara om de får chansen att visa vad de kan. Jag hoppas att det har blivit det mest naturliga i världen att omfamna autism.

När känner du dig som mest stolt över Unicus? 

– Oj, det var svårt. Det är så mycket med Unicus som gör mig stolt, och jag inser att stoltheten inte är helt olik den jag känner för mina barn. Men om jag ska lyfta fram några saker så är det att jag vet att Unicus gör gott för många människor, både för våra anställda och våra kunder, och att vi bryter ny mark och inspirerar andra att följa vårt exempel.