De senaste nio månaderna har Linus arbetat in-house som enda utvecklare för en av Unicus kunder. Men det är inte allt. Eftersom han sitter på Unicus kontor några gånger i veckan har han också tagit rollen som intern IT-support. Och det är inget nytt för Linus.

– Om jag märker att saker inte fungerar så fixar jag det, berättar Linus. Så om en printer eller wifi krånglar så löser jag det istället för att vänta på att någon annan. Tidigare har jag praktiserat som IT-support, så det hjälper ju en del.

Under 15 år har IT-intresset vuxit fram och att vara allmänt intresserad av IT hjälper såklart i det dagliga arbetet. För några år sedan utbildade sig Linus inom mjukvaruutveckling i C#, men det är inte det enda programspråket han behärskar. Som för så många andra började intresset med dataspel.

– Ofta spelar jag mest för att snacka med kompisar och spela tillsammans. Men ibland spelar jag för en det är en utmaning. Det kan vara väldigt tillfredsställande att besegra svåra bossar!

Problemlösning är en del av jobbet

Att anta nya utmaningar är något som Linus är bra på. Idag agerar han utvecklingsavdelning åt ett mjukvaruföretag. Deras plattform är en bilddagbok där användaren själv äger rättigheterna till sina bilder och själv kan välja vem man vill dela dem med.

Här skriver Linus i Ruby – ett programspråk han lärde sig redan på gymnasiet. Den största utmaningen är att man använder en gammal version som dessutom inte är kompatibelt med Windows – vilket är det operativsystem som Linus föredrar.

– Man behöver gå igenom lite loopar för att det ska fungera, förklarar Linus. Det är en del av att vara en bra programmerare: Att kunna hitta rätt lösningar på nätet och sedan använda dem i arbetet. Men jag gillar problemlösning.

Från indisk hetta till chili och Sichuanpeppar

Matlagning är ett annat stort intresse för Linus. Att laga mat är något han lärt sig av sin mamma som gillar att experimentera i köket. Han gillar att testa nya recept, och då gärna riktigt stark mat.

– Det började med att en kompis bjöd med mig att käka indiskt. Vi beställde in det starkaste på menyn som en rolig grej.

Nu har Linus flera recept i sin repertoar, där favoriten är en chilikyckling från en kinesisk kokbok. Han radar upp ingredienserna som består av både torkad chili och Sichuanpeppar. Jag tycker det låter som en utmaning att äta och frågar hur starkt det egentligen blir:

– Den är väldigt stark. Om man tar så mycket som står i receptet så är det inte så många som skulle äta den, säger Linus med ett svagt leende. Man kan ju ta mindre chili, men egentligen är det är bara att börja med att hitta någon stark mat som du gillar.

Från Unicus får man mycket stöd

Linus tycker att han uppdrag på Unicus har en bra blandning mellan nya uppgifter och saker han kan sedan innan. På samma sätt uppskattar han balansen mellan att arbeta hemma och att vara på kontoret.

– Min uppdragsgivare har inget eget kontor, så jag jobbar in-house på Unicus tre dagar i veckan. Jag har lättare för att koncentrera mig hemma, men på kontoret får jag vara mer social. Jag gillar balansen.

Uppdraget för Unicus är inte den första konsultrollen för Linus. Jag frågar vad han tror är viktigt att tänka på för att trivas som konsult och svaret är entydigt. Det viktigaste är att ha någon som man kan prata med och vända sig till för stöttning i arbetet:

– Stödet man får från ansvarig konsultchef spelar stor roll. Från Unicus får man mycket stöd. Det gör att jag känner mig säker i mitt uppdrag.

Text: Karolina Örsta