Hej Rikard, du har uppdrag som ServiceNow-utvecklare hos en av Unicus kunder. Vad gör du på jobbet?

– Vårt team har som uppdrag att utveckla smarta lösningar för intern support som ska skapa nytta för våra kollegor inom företaget. Med tanke på att företaget är så stort handlar det om tusentals frågor, problem och funderingar som passerar vår helpdesk varje dag. Målet är att avlasta våra support-agenter, bland annat med hjälp av AI och processautomation inom systemplattformen ServiceNow.

Hur trivs du med kollegorna och på Unicus?

– Det bästa med mitt team är vår spridda kompetens, samt mångfalden i våra personligheter. En bakgrund inom IT är inte alls självklart, utan vi är allt från utbildade ingenjörer och före-detta supportagenter till experter inom arbetsprocesser. Vi kompletterar varandra, helt enkelt!

– I motsats till föregående punkt, uppskattar jag bristen på sociala barriärer när det kommer till mina kollegor på Unicus. Vi är naturligtvis olika som individer, men jag känner ofta att vi ”talar samma språk,” och jag upplever sällan att det finns en tröskel till ett gott samtal.

Berätta lite om din bakgrund och om vad du gjorde innan du kom till Unicus.

– Jag är högskoleutbildad inom IT, och hamnade kort efter min examen i rollen som Java-utvecklare. Trots att arbetsuppgifterna var intressanta blev det ändå inte riktigt bra, och jag avslutade min provanställning kort innan övergången till tillsvidareanställning.

– Därefter jobbade jag som robotutvecklare inom industrin. Arbetsuppgifterna var ännu mer motiverande än tidigare, men jag kunde fortfarande inte sätta fingret på vad som gjorde att jag inte hittade trivsel. Det var först när jag började på Unicus som jag insåg vad det var jag hade saknat.

Vi är jätteglada att du trivs hos oss. Hur skiljer upplevelsen här mot dina tidigare upplevelser?

– Som konsult på Unicus får jag stöd på ett sätt jag inte fick tidigare. Dels möter jag acceptans och förståelse för den jag är, dels får jag hjälp att övervinna sociala hinder som jag har svårt att tackla på egen hand. Min konsultchef Sara är aldrig längre än ett samtal bort. Nu får jag chansen att utöva och vidareutveckla mina starka sidor, utan att mina svaga sidor behöver bli ett hinder. Nu när jag kan vara öppen med den jag är, och inte behöver försöka vara någon annan har livet blivit skönare att leva.

Vad behöver du för att trivas med dina arbetsuppgifter?

– Det viktigaste för mig är att känna mig produktiv. Om jag någonsin anser att jag är på väg att få slut på arbetsuppgifter börjar genast jakten efter nästa problem att lösa. Däremot handlar det inte bara om ren output: det är även en dygd om jag kan känna att jag gör nytta på ett speciellt sätt—ett sätt som behövs.

Vad tycker du om att göra på fritiden?

– Jag snöar regelbundet in mig på olika intressen; det kan röra sig om allt från bilar, till djur och natur, eller japanska köksknivar. Men mest beständigt är mitt intresse för träning, matlagning och språk. Morgon, kväll, vardag eller helg, ägnar jag mig antingen åt att lyfta vikter i mitt omorganiserade verktygsförråd, plugga japanska på egen hand eller experimentera med olika typer av maträtter. I slutet av dagen måste jag ibland påminna mig själv, ”Det är OK att ta det lugnt!” I sådana stunder finns spel på PC eller Nintendo Switch, som tur är.