Är du nyfiken på våra konsulter? Det har du all anledning att vara, för de är alla otroligt intressanta individer samtidigt som de är hur vanliga som helst. Först ut i den här intervjuserien är Robert som precis ska kliva in på sitt första uppdrag på Scania.

Robert, du arbetar som testkonsult på Unicus. Berätta lite om vad du jobbar med just nu?

– Jag förbereder mig inför uppdrag på Scania genom att träna med de verktyg jag ska använda: Selenium och SoapUI. Mitt uppdrag är huvudsakligen att automatisera deras kvarvarande manuella tester.

Vad fyller du helst koppen du har bredvid dig under arbetsdagen med?

– Jag är dålig på att dricka under dagen, men det blir antingen Cola Zero eller vatten.

Och om du har lurar på dig när du jobbar, vad har du i dem?

– När jag skriver skönlitterärt eller om jag ägnar mig åt något som kräver koncentration på orden som kommer ur mig så lyssnar jag på soundtracks från filmer jag gillar. Det blir ofta något av Hans Zimmer som exempelvis Gladiator. Om det jag gör är mer praktiskt så lyssnar jag på min blandade spellista på spotify som är en salig blandning av alla möjliga genrer och tidsperioder. Från Metallica till schlager …

Hur tror du, om du skulle gissa, att du är som kollega?

– Oj, det är svårt att svara på utan att fråga mina arbetskamrater rakt ut, men jag försöker vara hjälpsam när min hjälp efterfrågas. Däremot är det inte alltid så lätt att se själv var och när hjälp behövs.

Kan du peka på något som du just nu upplever som en personlig styrka i rollen som testare.

– Jag har inte jobbat så länge men något jag upptäckt är att min tidigare erfarenhet som webbutvecklare har gjort att jag ser lite längre än det upptäckta felet och börjar ”debugga” så gott det går. Det gör att jag kan skriva mer detaljerade felrapporter och underlätta för utvecklarna.

Vad upplever du är svårast med att arbeta med test och kvalitetssäkring?

– Att arbeta med bristfällig dokumentation samt dålig kommunikation mellan testare och utvecklare har varit de största hindren för mig hittills.

Vad är roligast med test och kvalitetssäkring?

– Att utföra ett lyckat omtest på ett fixat fel och se att man bidragit till en bättre produkt. Det ger mig ett kvitto på att min kompetens behövs och att jag har tillfört något bra.

Kan du rekommendera något TV-program, serie på Netflix eller program på radio?

– Game of Thrones, till och med säsong 6 i alla fall. Därefter är det min åsikt att den tyvärr går neråt. Det är en otroligt bra serie med fantastiska karaktärer och vacker musik. Musiken är en stor anledning till att den är bra och jag ser den.

Finns det någon underhållning som är väldigt hajpat och som du tycker är överskattat?

– I stort sett allt som går på TV just nu som realitysåpor med folk som är kända för att de är kända. Jag förstår inte varför det är intressant.

Vad önskar du att alla visste om neurologisk mångfald?

– Att det inte är så enkelt som att man antingen har en diagnos eller inte, autismspektrumet är just ett spektrum och en autist är oftast inte den andra lik.