För Sara har utvecklingskurvan på Unicus pekat rakt uppåt sedan starten i början av 2020. Nu arbetar hon med både deployment och monitorering för en integrationsplattform enligt metodiken DevOps.

– DevOps som jag jobbar inom är jättekul, berättar Sara. Det är nytt för mig, men jag känner verkligen att det är min grej. 

Från början var Saras uppdrag att dokumentera olika tjänster, men snabbt fick hon fler uppgifter hos sin uppdragsgivare. Hennes känsla för ordning och reda i kombination med förmågan att hantera repetitiva uppgifter över tid gav väldigt bra resultat: 

– Det är inga problem att göra repetitiva uppgifter som andra kanske tycker är tråkiga. För mig känns det tryggt och skönt. 

“Jag får lära mig mycket av mina kollegor under arbetets gång”

Arbetsdagen består av vissa repetitiva uppgifter, men Sara utvecklar också sin kompetens i snabb takt. Varje dag innebär något nytt moment. Samtidigt har hon betat av flera utbildningar; en ITIL-certifiering inom service management, samt kurser i integrationssystemet Biztalk och molnplattformen Azure. 

– Jag får lära mig mycket av mina kollegor under arbetets gång, men det har också blivit några utbildningar, förklarar Sara. Certifieringen inom ITIL handlade om att hantera change requests och tickets korrekt. Om jag till exempel får en deployment, så använder jag processen från ITIL för att skapa en change request i verktyget som vi använder. 

Som DevOps-utvecklare hanterar Sara hela livscykeln för en applikation i ett automatiserat flöde; hela vägen från utveckling och drift, till integration och monitorering. Förkortningen DevOps står för development operations och målet med strategin är att göra fler releaser inom ett kortare intervall, arbeta systematiskt med testning och rätta fel snabbare jämfört med en traditionell utvecklingsprocess.*

 *Ett försök att enkelt förklara följande beskrivning av DevOps: https://azure.microsoft.com/sv-se/overview/what-is-devops/

Tidigare utmaningar blir en naturlig del av vardagen

Trots sin ödmjuka framtoning är det lätt att imponeras av Saras utvecklingstakt. Det verkar som att hon verkligen har hittat det perfekta uppdraget. Utmaningar som tidigare kändes svåra har också blivit enklare att hantera. Jag frågar om hon under sina år på Unicus upptäckt några nya styrkor. Sara tystnar en stund innan hon svarar: 

– Jag är nog mest förvånad att jag kan jobba med andra människor på ett sätt som jag inte gjorde innan. Det är till exempel mycket videosamtal, vilket är något jag tidigare undvek. Nu är jag van och då blir det så mycket enklare.

Precis som alla andra konsulter på Unicus har Sara Aspergers, vilket bidrar med många styrkor. Men det kan också göra att sociala situationer med småprat utan ett tydligt syfte känns onaturligt. Därför är stödet från Unicus extra viktigt. Att ha någon som varje vecka tittar in och frågar hur man mår och hur det går gör att det alltid finns någon att vända sig till. Varje månad har Unicus informationsträffar där alla konsulter träffas på plats och dit kommer Sara gärna:  

– Det är kul att träffa andra som har Aspergers, det är inte så ofta man gör det. Om man har ett IT-intresse skulle jag rekommendera att man söker till Unicus. Det är det bästa stället jag har jobbat på.

Text: Karolina Örsta

Unicus erbjuder högkvalitativa tjänster inom dataanalys och systemutveckling. Programmering, automatisering och test är det vi är allra bäst på. Det unika är att alla våra konsulter har Aspergers – en styrka som gör oss strået vassare.