Alla Unicus konsulter har Asperger. Med diagnosen följer en rad förmågor som gör dem särskilt väl lämpade för IT-utveckling och kvalitetssäkring, däremot har många det svårare med det sociala samspelet, som exempelvis de oskrivna reglerna på en arbetsplats. För att skapa så goda förutsättningar som möjligt för våra konsulter att både prestera och må bra tar vi hjälp av ”workbuddies” hos våra kunder. En workbuddy är en person som arbetar i närheten av konsulten och som finns till hands för att hjälpa till i vardagen. 

Vi på Unicus får ganska ofta frågan vad en workbuddy gör, vad som förväntas av en workbuddy och om det tar mycket tid. Istället för att gissa tänkte vi att det var smartare att låta någon som faktiskt har koll få svara istället. Carl-Johan Hammar arbetar med prestandatester och har varit vår konsult Ludwigs workbuddy sedan augusti 2018. 

Hej Carl-Johan, hur kommer det sig att du valde att bli workbuddy? 
– Som person är jag väldigt intresserad av människor och för mig faller det sig helt naturligt att visa intresse för mina kollegor och att hjälpa dem när jag kan. Så när jag fick veta att Ludwig skulle börja hos oss kände jag instinktivt att jag ville vara delaktig, och när jag sedan fick frågan av vår teamlead så var det självklart att säga ja. Inkludering och att sänka trösklarna till arbetsmarknaden är frågor som berör mig på ett personligt plan. 

Kan du ge några exempel på hur eller i vilka situationer du stöttar Ludwig? 

– Enkelt uttryckt kan man säga att jag hela tiden finns till hands, och vi gör en liten avstämning varje dag då jag kollar hur han har det och att han har koll på vilka uppgifter han ska ta sig an under dagen. I början hade vi en tydligare struktur för hur och när vi samtalade, men nu faller det sig helt naturligt. Vi sitter för det mesta mitt emot varandra. Nu händer det att jag blir dissad av Ludwig och han säger ”det här kan jag nu!” Jag gillar att han ifrågasätter och ställer motfrågor.  

– Men vi pratar inte bara om saker som relaterar till prestandatester och arbetsplatsfrågor, utan vi har även pratat om andra saker som är bra att lära sig i början av karriären – som hur man löneförhandlar. Jag tycker att det är jättekul att få dela med mig av min erfarenhet och vill hjälpa Ludwig att komma till sin rätt och må bra på alla sätt. 

För en tid sedan var du på en träff på Unicus där du fick träffa andra workbuddies. Vilka reflektioner tog du med dig därifrån? 

– Jag insåg snabbt att vi alla som var där hade intresset för människor och viljan att hjälpa till gemensamt. Alla uttryckte att de är imponerade över hur självständigt konsulterna från Unicus jobbar och alla känner att det är givande att vara workbuddy. Jag tror att nyckeln till att trivas i rollen som workbuddy är att man gillar att hjälpa andra. Då känns extrajobbet och ansvaret som det innebär inte betungande, utan bara meningsfullt.

Hade du själv kunnat ha nytta av en workbuddy i början av ditt arbetsliv? 

– När jag började jobba hade jag turen att komma till ett väldigt bra team där jag fick mycket stöd. Men det hade inte varit dumt att ha någon med pondus och erfarenhet som hade kunnat peppa och coacha. Någon som inte hade någon egen agenda utan bara ville en väl.