Hej Kacper, du jobbar som konsult på Unicus. Berätta lite om ditt uppdrag på Vattenfall.

Mitt jobb är att skapa interaktiva rapporter som används av verksamheten. Man kan beskriva rapporterna som små miniprogram som är kopplade mot en databas och när en användare trycker på en graf behöver den vara kopplad mot rätt data. Så jag jobbar både en del med det grafiska gränssnittet och får koda lite i bakgrunden också så att det ska fungera som jag vill.

Gick det bra att komma i gång med jobbet när du klev på ditt uppdrag?

I början var det mycket att sätta sig in i, men jag tog hjälp av min workbuddy när någonting kändes oklart. Eftersom vi jobbar i sprintar om två veckor vet jag alltid vad jag ska göra och om jag har frågor så vet jag vem jag ska vända mig till. Det känns riktigt bra och jag upplever att jag har utvecklats sedan starten.

Vad gjorde du innan du började hos oss?

Jag pluggade IT i nästan tre år men tog inte examen. När pandemin kom började jag leta jobb i stället, och det var så jag kom till Unicus. Under utbildningen har jag studerat programmering, dataspelsdesign men också databashantering.

Hur upplevde du intervjuprocessen när du presenterades för Vattenfall? 

Det var lite stressigt, men i och med att min konsultchef Sara var med så kände jag att jag inte var ensam och tillsammans med henne var jag mig trygg hela vägen. Hon pushade mig genom rekryteringsprocessen och lyfte fram mina starka sidor vilket är något jag har haft svårt att klara av på egen hand tidigare. Sara hörde också av sig ofta den första tiden på jobbet för att säkerställa att det gick bra för mig. Även om det inte var något jag behövde hjälp med kändes det bra med hennes engagemang.

Vad gör du på fritiden?

Den största delen av min fritid går åt till att träna kampsport och gå ut med hunden. Jag har en schäfer och den behöver mycket motion, så vi går långa promenader i skogen som ligger i närheten av där jag bor. Jag är definitivt en hundperson och om jag inte hade en hund skulle det vara någonting som saknades i mitt liv.

Intresset för kampsport har jag haft med mig sedan barndomen, men har testat lite olika varianter under årens lopp. I dag tränar jag Karate Kyokushin och kickboxning. Jag är en person som har mycket energi och om jag inte tränar kan jag bli rastlös. Jag märker att jag blir mer fokuserad och uthållig framför datorn tack vare att jag tränar.

Hur trivs du med konsultkollegorna på Unicus?

För mig är det ett stort plus att jag har fått möjligheten att träffa personer med en liknade problematik som jag själv har. Vissa har jag fått en väldigt god kontakt med och de har blivit mina vänner. Personer med asperger har en stor precision i språket och vi räknar inte med att den vi pratar med ska läsa mellan raderna. I samtal med neurotypiska personer anstränger jag mig för att förstå det som inte uttalas och det är en av anledningarna till att jag blir trött av sociala kontakter. Här har jag fått en liten community där jag kan slappna av. Jag kan vara öppen med hur jag känner och ingen tar illa upp om jag tackar nej till en aktivitet om jag känner att jag behöver prioritera återhämtning.