Malin arbetar som konsultchef på Unicus, finns till hands för våra konsulter, och skapar bästa möjliga förutsättningar för att alla ska må och prestera bra. För oss är det självklart att god kommunikation mellan människor, och reflektion över hur man själv fungerar, är viktigt för att vi människor ska ha det bra på jobbet och på fritiden. Det gäller oss alla, oavsett om man har diagnos eller inte. Därför är vi lite nyfikna på hur Malin funkar! 

Malin, du finns till hands för våra konsulter. Men vilket stöd behöver du själv från dem du jobbar med för att du ska trivas och göra ett bra jobb?

Jag uppskattar kollegor som jag kan bolla saker med, som jag kan testa tankar på och som säger till om jag är på väg åt helt fel håll. Jag trivs att arbeta ganska självständigt men uppskattar om det finns någon jag kan ringa till för att prata av mig med efter en intensiv dag (oavsett om den varit bra eller dålig). Det betyder mycket att veta att någon finns där!

Som person trivs jag när jag har en känsla av kontroll, men jag är också ganska målinriktad och när jag har bestämt mig kastar jag mig ut utan att tänka för mycket och göra saker svårare än det är. När jag ställs inför en utmaning försöker jag att inte planera i detalj hur det ska genomföras utan anammar tankesättet ”hur svårt kan det vara”.

Peppar mig gör man genom att utmana men inte vara för ”på”. Visa gärna intresse och erbjud stöd om det behövs, men låt mig ha kontrollen och hitta min egen drivkraft. Jag får kraft av att känna att den som peppar tror på mig och litar på att jag vet vad jag gör.

Som tips kan jag berätta att om man vill att jag ska göra något nytt så är det smart att plantera en tanke i min hjärna som sedan får ligga där och gro en stund. Sedan när det är dags att ta sig an den nya utmaningen har det slagit rot och då känner jag mig trygg i att bara köra.

Har du varit med om något oväntat på jobbet sedan du började på Unicus.

I min roll som konsultchef på Unicus har jag pratat hälsa och mående i en större utsträckning än tidigare. Här pratar vi ofta om sömn och rutiner, och jag har även följt med en av våra konsulter till läkaren i samband med sjukskrivning. Självklart var det på konsultens initiativ och jag var bara med bara under den delen av samtalet som rörde arbetet. Jag har också hjälpt till med sjukanmälan och kontakter med försäkringskassan.

Eftersom vi är ett litet bolag som behöver använda alla medel för att nå ut så har jag blivit mer aktiv på LinkedIn, och nu tycker jag att det är riktigt kul. Tillsammans med vår fotograf och filmare Frida Rönnholm gjorde jag också en film om hur en dag på jobbet kan se ut för mig som vi publicerade på vår YouTube-kanal. Där krävdes det att jag utmanade mig själv en del.

När får du dina bästa idéer?

Mina bästa idéer kommer till mig när jag är på egen hand i en omgivning som passar det humöret jag är på. Det kan exempelvis vara när jag är ensam på kontoret en morgon, på ett stökigt fik en eftermiddag, på promenaden hem eller efter träningspasset. Om jag försöker hitta en bra lösning på en utmaning har jag märkt att det är viktigt att ge hjärnan vila från problemet och att jag haft möjlighet att ”marinera” utan stress.

Ofta har jag nytta av att bolla, diskutera och argumentera, men för att idén sedan ska ”falla från skyn” behöver jag tid och utrymme att bearbeta på egen hand. Så även om jag kan uppleva att lösningarna bara dyker upp så ligger det förmodligen mer arbete och tankekraft bakom än vad jag upplever i stunden.