”Hemmets härd är guld värd. Mitt hem är min borg.” Det finns gott om ordspråk som handlar om vår relation till vår bostad. Och genom historien har oräkneliga bonader broderats med budskap som handlar om att även om det är trevligt att uppleva andra platser och miljöer så kan ingenting ändå mätas med just vårt eget hem: Borta bra men hemma bäst.

Många av våra konsulter på Unicus flyttar efter att de blir anställda hos oss. De flesta kommer från arbetslöshet och när de ekonomiska förutsättningarna förbättras tar många chansen att uppgradera sin bostadssituation. Några har flyttat hemifrån och andra till ett större boende eller till ett område som passar deras behov bättre.

Här berättar tre av våra konsulter hur deras boendesituation har förändrats sedan de började hos oss på Unicus.

Linus:

Innan jag började på Unicus bodde jag tillsammans med mina föräldrar i en villa nära Ågesta. Det var helt okej, men om jag ska lyfta fram någon nackdel så var det att det inte var mitt och det var inte upp till mig att bestämma hur saker skulle vara. När jag letade lägenhet var det viktigt för mig att ha nära till affärer och kommunikationer, men jag ville inte bo mitt i smeten. Min nya lägenhet ligger nära Farsta centrum och är på 66 kvadratmeter. Just nu känns Farsta helt rätt, men i framtiden skulle jag även vilja bo i Solna.

Mikael:

Tidigare bodde jag i en etta på 36 kvadratmeter med sovalkov i Gamla Filmstaden i Solna. Lägenheten var liten och hade en fransk balkong. Min nya bostad är 45 kvadrat med två rum, och har en riktig balkong som jag kan vara ute på. För mig är det viktigt att det inte blir för varmt i lägenheten och hade gärna sett att AC var standard i nybyggda bostäder i Sverige. Men i och med att balkongen och sovrummet ligger åt olika håll i den nya lägenheten går det att få till bra korsdrag genom att öppna balkongdörren och sovrumsfönstret. I framtiden skulle jag vilja bo ännu större så att jag fick fler rum till mitt förfogande. Då skulle jag till exempel ha ett dedikerat arbetsrum.

Göran:

När jag började på Unicus bodde jag hemma hos mina föräldrar. Jag kommer bra överens med dem så det var inga större problem, men jag saknade känslan av att vara självständig. Idag bor jag i en tvåa i Solna och även om den är mindre än mina föräldrars villa har jag mer utrymme åt mig själv och mina egna ägodelar. Jag känner en personlig tillfredställelse att klara mig själv och att kunna forma ett utrymme som är mitt.

För mig är det viktigt att det finns plats att förvara mina saker och att bostaden ska ligger i ett område där jag kan ta promenader utan att det är för höga ljudvolymer eller begränsande faktorer som motorvägar eller järnvägar. Jag trivs när det finns gågator, parker och andra miljöer man kan vandra i. I mitt hem spenderar jag den största delen av min tid i vardagsrummet. Det är fint ljus, både från lampor och fönster och jag kan både stå och sitta och arbeta där. Jag trivs bra här i min lägenhet och kan se mig själv här i tio år till.