Anders har jobbat på Unicus i två år och har haft uppdrag som utvecklare och testare på Scania i Södertälje under större delen av den tiden. I den här artikeln får du bland annat veta vad han gör på jobbet, vilken sorts kaffe han helst dricker och hur många radioapparater han har plockat isär.

Hej Anders, berätta vad du gör under en vanlig arbetsdag?

Alla lastbilar från Scania har en dator som registrerar en mängd olika data, som kör- och vilotider för att exempelvis se om föraren kört för länge eller för fort. Jag är ansvarig för hårdvaran som genererar testdata till kundportalen. Vi har sex låtsaslastbilar som står på vårt kontor och som genererar data som vi kan använda för att felsöka om det blir något konstigt.

Är det ett roligt jobb?

Det är alltid roligt, men det kan också vara frustrerande. Jag menar inte frustrerande på ett dåligt sätt utan att jag ställs inför nya utmaningar och hela tiden lär mig saker. Ju längre jag jobbar desto bättre blir jag på att hitta genvägar och att göra saker smartare. Jag har märkt att jag allt oftare tänker ”varför tänkte jag inte på det här tidigare?”

Kan du berätta hur Scania är som uppdragsgivare och om dina kollegor?

Scania är en fantastisk arbetsplats. Kontoret är bra och kollegorna är toppen. Säg alla positiva adjektiv du kan komma på så beskriver de mina kollegor. Om jag säger att de är kompetenta, hjälpsamma och trevliga så har jag bara skrapat på ytan. I jobbet trivs jag med att jag får vara kreativ och lösa utmaningar efter eget huvud tillsammans med teamet.

Det enda jag inte gillar med Scania är kaffeautomaten. Men vi har en fixa själv-station på första våningen där det finns en kvarn där man kan mala bönor så jag tar med egna mörkrostade arabicabönor så att jag kan få mitt koffein.

Har du alltid varit intresserad av IT och datorer?

Jag har alltid varit fascinerad av hårdvara och hur saker fungerar och innan det fanns en dator hemma hos mig plockade jag isär ett antal radioapparater. Den fjärde lyckades jag både laga och montera ihop igen.

Idag är ett av mina största fritidsintressen att bygga datorer och programmera spel. Jag bygger både mina egna datorer och hjälper kompisar att få till bra lösningar, som exempelvis vattenkylning som är ett effektivare sätt att hålla datorn på en jämn nivå om man kör tunga renderingsprogram.

Skulle du beskriva dig själv som en problemlösare?

Framför allt är jag en person som inte oroar mig i förväg över problem som kan komma att dyka upp under resans gång, utan jag vet att jag löser dem i takt med att de uppenbarar sig. Om jag bygger en dator och det visar sig att jag behöver byta chassis så är det bara att göra det. Jag tror att envisheten och förmågan att hålla fokus på målet är ett drag som hänger ihop med diagnosen.

Du gillar inte bara teknik, utan tycker också mycket om djur. Berätta lite om det!

Jag har alltid varit djurvän och har en hund som heter Wilson, döpt efter Wade Wilson i serietidningsvärlden. Trots sina 30 kilo tror han att han är en liten hund och han gillar att ligga i knät när jag sitter i soffan. När han var mindre brukade han sitta i mitt knä när jag jobbade. Nu när han inte får plats där längre sitter han på en egen stol bredvid mig när jag sitter vid datorn. Han är inte mycket för att motionera, men desto mer för att mysa.

Jag har också en orm som heter Nope Rope som är en colombiansk Kungsboa och är ungefär två meter lång. Precis som Wilson är han okomplicerad att ha att göra med, gillar att hänga med i det som händer, och trivs med att ligga på sin värmeplatta och ta det lugnt.