”Jag visste inte att det fanns en arbetsplats som Unicus. Här kommer mina styrkor fram, mina svagheter hindrar mig inte, och jag får en chans att jobba med hjärnan istället för med kroppen”, säger Sara Storm som har uppdrag Solution Architect på Vattenfall.

Innan Sara började på Unicus pluggade hon programutveckling på Nackademin. Hon lärde sig bland annat databasteknik och utveckling mot SharePoint/Office 365 och vidareutvecklade sina kunskaper inom C#. Studierna gick bra, men det tog stopp när de skulle söka praktik. Studenterna skulle själva ringa runt till företag och mingla på branschdagar, något som inte är Saras styrka. I samma veva hörde hon talas om Unicus och fick jobb direkt istället.

– Under intervjun på Unicus kände jag mig lugn och fick hjälp att uttrycka mig.

Sara började i januari 2020 och hann göra sin praktik på kontoret innan verksamheten ställdes om till distansarbete. Men när det var dags för intervju med Vattenfall var det inte längre aktuellt med fysiska möten, utan de träffades digitalt i ett videomöte. Intervjun gick bra och Sara fick uppdraget.

– Det var riktigt nervöst, och det var väldigt skönt att ha med Sara Sadarangani som är konsultchef på Unicus som stöd. Hon hjälpte mig också att förbereda mig inför intervjun och hjälpte mig att formulera svar på frågor.

Dokumenterar dataflöden

Idag arbetar Sara med att dokumentera dataflöden på Vattenfall, både inom system och till externa parter. Ett jobb som passar Sara bra då hon är noggrann och gillar ordning och reda och struktur.

Sara träffade sin arbetsledare Benny på ett promenadmöte i samband med uppstarten, men i övrigt har handledningen skett helt på distans. De har dagliga teamsmöten och Benny har delat sin skärm för att visa hur han jobbar.

– Vårt team sitter utspridda på olika platser i världen, så de är redan vana att jobba så här som vi gör nu. Benny är trevlig och bra att jobba med. För mig är det bra att han är pratsam, för då är det okej att jag inte pratar så mycket.

Vill jobba med hjärnan

Innan Sara flyttade till Stockholm och började plugga på Nackademin jobbade hon som truckförare i flera år. Dessförinnan arbetade hon inom verkstadsindustrin. Önskan att ha ett kontorsjobb och använda hjärnan snarare än kroppen har alltid funnits där, men hon trodde inte att hon skulle klara av det eftersom man behöver vara social.

– Det har känts svårt att gå på en intervju utan stöd. Så för mig var det helt fantastiskt att hitta Unicus där alla är som jag, där mina styrkor kommer fram och jag slipper känna mig konstig. I framtiden skulle jag gärna jobba mer med programmering.