Mattias arbetar som testare och utvecklare på avdelningen Infrastruktur & Säkerhet på Swedbank. Idag upplever han att han har hamnat på rätt plats, och trivs med jobbet och kollegorna. Däremot längtar han till dagen då hela gruppen kan luncha tillsammans igen.

Under uppväxten var Mattias plan att bli vetenskapsman. Han hade ett stort intresse för biologi och efter gymnasiet flyttade han till Kalmar för att studera. Men det blev inte riktigt som han hade tänkt sig. 

– Jag upplevde att den goda vetenskapen infiltrerades av åsikter och agendor och kände mig desillusionerad. Så jag började plugga information och kommunikation på KTH i stället. 

Därefter började han arbeta med administration och marknadsföring på ett entreprenörsbolag. Jobbet var intressant, men det fanns inga utvecklingsmöjligheter. 

– Jag ville också komma igång med programmering igen och när jag hade effektiviserat bort många av mina arbetsuppgifter pluggade jag Java på distans. 

Det var när Mattias letade efter en väg in i IT-branschen som hans mamma såg en artikel om Unicus i Svenska Dagbladet. 

– Jag kände att jag inte hade någonting att förlora, och jag sökte och fick jobbet. 

Sköter databas och testar appar

Idag har Mattias uppdrag på Swedbank. Han sköter om ett gammalt system som gör att många olika databaser kan prata med varandra. Mattias ser till att det finns en översättning mellan javakod och cobolkod. Han arbetar även med tester av internetbanken samt bankapparna.

– Vi jobbar agilt och har sprintar med internetbanken och apparna och då är det bra att ha en testare som kan syna varje steg och se att det fungerar som det ska. Ett par extra ögon som kan se det som någon som är hemmablind inte ser. Jag ser den röda tråden och att hela flödet fungerar. 

Trygg grupp mot gemensamt mål

Mattias beskriver arbetsgruppen som ett sammansvetsat gäng och upplever att den goda stämningen mellan kollegorna är det bästa med jobbet. Alla jobbar mot ett gemensamt mål, gruppen är trygg och om någon gör ett misstag tar de upp det direkt. Normalt sett går kollegorna ut på restaurang tillsammans på lunchen och pratar bland annat om vad de har gjort i helgen. I och med coronapandemin är det för tillfället bara två personer på plats, så nu är det matlåda som gäller. 

– Hos min gamla arbetsgivare jobbade jag en del i kundtjänst för att träna upp min förmåga och jag har blivit mycket mer social med åren. Jag ser fram emot när vi kan gå ut och äta ihop igen. 

Cykling och utveckling

Idag får Mattias motion genom att han undviker kollektivtrafiken och cyklar 11 kilometer i vardera riktningen till och från jobbet. I vanliga fall spelar han gärna innebandy, både privat men även tillsammans andra medarbetare på Swedbank i en sal i källaren. 

– Just nu känner jag mig friskare än jag någonsin gjort även om träningsklockan säger att vilopulsen har gått upp. Cyklingen ger inte maxpuls på samma sätt som innebandyn, och är heller inte lika kul.